Kaupungilla nähtyä

26.7.2021

Kaivopihalla on rakennus, jonka yhdellä porraskäytävällä on aivan ihastuttava vanha sisäänpääsykoodinäppäimistö!

Abloy Access, edestäpäin. Abloy Access, sivusta.

En tiedä, miltä vuosikymmeneltä se on, mutta näyttää näppäimien ja syvyytensä perusteella todella vanhalta, voisiko jopa olla 80-luvulta. Onhan näitä Kaivopihan rakennuksia remontoitu sen jälkeen, mutta jos ei ole ollut tarvetta uusia jonkun harvoin-käytetyn sivuoven kulunhallintajärjestelmää, niin mitäs sitä vaihtamaankaan rupeaa. Koko boksi huutaa Commodore 64! Napit ikävä kyllä eivät ole kovin mukavia, kumisia ja pehmeitä, eivät mene klaks, eivät juurikaan pidä mitään ääntä (jos muistan oikein).


Eilen Aleksis Kiven kadun ja Fleminginkadun risteyksessä, parkkiautomaattiin teipattuna, näin tapahtuman mainoksen:

Graffitilandia, 6.7-30.8.2021 @ Vaasa. Ulkoilma-taidenäyttely Vaasan Vaskiluodossa.

Kiinnitin siihen huomiota sen mainostekstiin: "Graffitilandia, Graffitilandia, kesällä Vaasassa. Muraaleja, tauluja, sekä katutaidetta!" Tenavana, 2000-luvun alku- ja puolivälissä, kun katsoin telkkarista piirrettyjä mainoskanavilta niin mainoskatkojen aikana tuli vuonna 2015 toimintansa lopettaneen Wasalandia-huvipuiston mainoksia. (Wasalandia meni Wikipedia-artikkelinsa mukaan konkkaan, kun verovapaa myynti laivamatkailussa loppui vuonna 1999, ja siten Vaasaan risteilevien ruotsalaisten määrät hupenivat. Viereinen Tropiclandia-vesipuisto selvisi hengissä. Muistan katsoneeni niitä mainoksia meidän kuvaputkitelkkarilla (joka oli kuvaputkitelkkariksi iso, joku 25-tuumainen tjsp.) ja ennen digiboksien tuloa.) Enivei, mainoksen jingle meni näin: "Vaasalandia, Vaasalandia, huvipuisto mahtava! Perhe nauraa, sinne tahtoo, aina lomalla. Tropikkolandia, Tropikkolandia, vesipuisto loiskuva! Altaat, liukuu ja kaikki, vesipedon unelma (tjsp). On puuhaa mukavaa, ja se meitä kiinnostaa. On aikuisia ja lapsia, se on Vaasalandia!" Olen viimeiset 20 vuotta aina välillä joutunut muistamaan päässäni Vaasalandia, Vaasalandia, huvipuisto mahtava..., jösses miten ärsyttävä laulu. Nyt Wasalandiaa ei enää ole, ja ilmeisesti Graffitilandia käyttää autioitunutta puistoa omiin tarkoituksiinsa. Kiinnostaisi käydä vilkaisemassa, muttei kiinnosta niin paljoa, että menisin Vaasaan asti, onhan sinne Helsingistä yli 400 km matkaa.


Kalasatamassa, metroradan sillan alla sadevesikourussa, kasvaa sinnikkäitä kasveja. Onkohan tämä takiainen?

Pieni takiaisen alku Kalasatamassa.

Tämä ainakin on takiainen, todnäk isotakiainen, Arctium lappa, koska se on lähes 180 cm korkea. Nähty Itä-Helsingissä, pyörätien varrella.

Arcticum lappa, isotakiainen.

Samaisella tiellä, metroradan alla, oli poliittis-ekonominen graffiti:

Tehdään maailmasta köyhyysmyönteinen planeetta.

Sekä muissakin paikoissa näkemäni, Obey-vaatelinjan kuvia mukaileva, Urho Kekkosta kuvaava Tottele:

TOTTELE.

Sitten oli tämmöinen omituinen kolmepalloinen kuva. Kolme silmää, vai kolme rintaa? Jotain aivan muuta?

O O O

Sähköpotkulaudat kasaantuvat metroaseman sisäänkäynnin viereen, suorimmalle polulle asemalta 55:n bussipysäkille. Vihaan näitä laitteita kohtuuttoman paljon.

6 kpl sähköpotkulautoja.