Onko olemassa rumempaa rakennusta kuin Opastinsilta 8?

9.8.2021

Rumempaa ainakin Itä-Pasilassa. Saattaa hyvin olla, muttei Opastinsilta 8 mikään kaunokainen ole.

Opastinsilta 8:n kaakkoinen kulma, Asemapäällikönkadun ja Ratamestarinkadun kulmasta, liikenneympyrän toisella puolella. Edessä on lehtipuita ja ratikkakiskot, maa on märkä, taivas on harmaa ja iloton. Rakennuksessa on kahdeksan kerrosta ikkunoita. Eteläisellä julkisivulla on tummanvihreä metallivuoraus lyhyistä vaakasuuntaisista pätkistä, itäisellä julkisivulla on sekä metallia että pieniä ruskeita kaakeleita.

Tuo tummanvihreän metallin ja ruskean kaakelin yhdistelmä on silmää miellyttävä ja mielialaa nostava, ja sen läheisyydessä on mukava olla. /s

Opastinsilta 8:n sisäpiha, jolle pääsee Opastinsillalta. Rakennuksen sisäinen lounainen kulma koillisesta katsottuna. (Rakennus on U:n muotoinen, aukko on pohjoisen suuntaan.) Betonia, ruskeaa kaakelia ja vihreää terästä. Kuusi kerrosta näkyvissä sisäpihalta.

Enpä ole varma, onko tuo patinoitua kuparia vai tummanvihreäksi maalattua terästä. Veikkaan maalattua terästä, sillä se on niin tasalaatuisen lannistavaa.

Rakennuksen eteläinen julkisivu lähempää ja ylempää, itään päin viistoon katsoen (takana on HSL:n pääkonttori). Ikkunarivien välissä on yksi paksumpi maalaamaton metallikaistale sekä viisi vihreäksi maalattua, ja ikkunat on järjestetty tasalevyisiin sarakkeisiin, joiden välissä on tummanruskeaksi maalattu metallipalkki. Koko rakennus muistuttaa Excel-taulukkoa.

Rakennus on ilmeisesti ennen ollut Merita Pankin konttori. Mitä olen nettihauilla löytänyt, niin rakennus rakennettiin vuona 1974 (lähteenä tämä kaupungin kaavamuutos, pdf; "kortteli 17018"), ja vuonna 1995 ainakin se oli Merita Kiinteistöt Oy:n koti, vaikkakin Asemapäällikönkatu 7:n osoitteella (mutta sama rakennus). Sen läntisellä julkisivulla, Pasilan jalankulkusiltojen korkeudella portaikon vieressä, on vanha yösäilöluukku. Nämä ovat ennen minun aikaani olleita juttuja, ja tämä näyttää olleen lukittuja ja kiinni pultattuna jo pitkään.

PANKKISIIRTO BANKGIRO / YÖSÄILÖ NATTFACK / Merita Pankki

Yhdistymisten ketjujen seurauksena Merita Pankki muuttui Nordeaksi vuonna 2001, joten tämä tarra on ollut tässä vähintään 20 vuotta. Se on halkeillut ja värilliset musteet ovat lähes haalistuneet näkymättömiksi, mutta tarra sinnittelee edelleen. Siihen taitaa paistaa kesäiltaisin aurinko, mutten ole ihan varma, en ole jäänyt tutkimaan kulmia; saattaa jäädä viereisten rakennusten varjoon.

Lähempi kuva edellisen kuvan yösäilön luukusta. Luukussa on lukko ja sitä on yritetty joskus murtaa auki. Luukku on ruosteinen, sen harmaa maali pikku hiljaa irtoaa. Luukun päällä on varmaan jonkinlaista muovia oleva tarra, jonka reunat ovat hajoilleet ja joka on pahasti halkeillut, mutta josta selvästi vielä näkee lukea "Merita Pankki" (isolla, mustalla) ja "YHDYSPANKKI" (pienemmällä ja tummanturkoosilla). Kolmas logo on lukukelvoton, mutta se ainakin alkaa "KA".

Itä-Pasilassa on sentään hienoa katutaidetta. Nämä on kaikki Opastinsillalta alas Ratamestarinkadulle vievän portaikon vieressä, kadun itäpuolella.

Keltainen-punainen-oranssi-violetti mandalamainen kahdeksansakarainen kukkapyörylä. Niiskuneitiä muistuttava muumihahmo, joka pitelee spraymaalikannua. Hänellä on myös varjo. Omituiset kasvot, hänellä ei vaikuttaisi olevan silmiä, vaan on kummallinen ._. -tyyppinen ilme. Trilobiitti ja höyryputkia. Niiskuneiti ja akrobaatti, sekä kyrillisin aakkosin kirjotettu viesti, jossa taitaa lukea "КОЛЯ, ПРОСТИ", eli "anteeksi, Kolya.". Rukin äärellä oleva nainen. Kolme lintua, ylin musta, keskimmäinen punainen, alin valkoinen. Tekstiä: "(R)estart reality. Make it happen: Download AR app RestartReality.ee". Kyseisestä sivusta ei ole kovin paljoa arkistoituna nettiin. Jonkinlainen abstraktihko fossiili?

Nämä ovat itse portaikossa. Taiteilija on, Männynväli-nimikirjoituksen perusteella, eräs Antti Männynväli, ja maalaukset ovat vuodelta 2019. Hän on tehnyt näitä samoja pandoja muuallekkin.

Mustavalkoisia haamupandoja! Rajalla alhaalla lähellä porrasta lukee "Männynväli". Mustavalkoiset haamupandat hieman ylempää. Pieniä mustavalkoisia haamupandoja isojen välissä. Monivärisiä haamupandoja!! On keltaista, punaista, ruskeaa, oranssia, pinkkiä, sekä tumman- että vaaleansinistä, vihreää. Ääriviivat yhdellä värillä ja täyttö vaaleammalla, kirkkaammalla versiolla siitä väristä. Tässäkin lukee alhaalla "Männynväli". Moniväriset haamupandat vähän ylempää. Nämä ovat keskimäärin tummempia ja sinisempiä kuin alemmat, jotka olivat enimmäkseen keltaisia ja punaisia.

Etelämmällä, kun siirrytään Teollisuuskatua kohti, on hienoja kallioita. Tässä kalliossa oli kasvanut sitkeä puu, joka on jossain vaiheessa katkaistu.

Graniittikalliota, jossa on halkeama, jossa on noin 5 cm puun runko.

Nämä halkeamat ovat minusta kauniita.

Haljennutta graniittikalliota, jossa on mustia monikulmioisia rakoja.
Pieni ja sumea kuva kyseisestä rakennuksesta, jotta jokainen joka lataa tämän sivun saa sen itselleen.