Kubrick-näyttely

2021-08-27

Kävin tänään Suomen valokuva­taiteen museon näyttelyssä Stanley Kubrick: valokuvaaja (arkisto­linkki). Se esitteli nuoren Kubrickin valokuvia ajalta ennen hänen ohjaajan uraansa, toimiessaan kuvaajana Life-lehteä varten.

Otin joistain kuvista omia kuvia, mutta eipä siinä paljoa järkeä ollut: museon netti­sivulla on paljon parempi­laatuiset digitaaliset versiot kuin itse ottamani. Hyvä­laatuiseen filmiin, hyvällä kameralla ja tarken­nuksella, mahtuu hyvinkin paljon detailia, ja niitä on kiva katsoa läheltä.

Yksi kuva, jota ei ollut nettisivulla, oli tämä kuva sirkus­miehestä, jolla on vaikuttavan venytetyt nänni­lävistykset. Kuvasarja oli 25.5.1948 julkaistua lehti­artikkelia, jonka otsikkona oli Miten sirkus pystytetään (How the Circus Gets Set). Museon tekstistä: "Kuvissa esiintyjät har­joit­televat tulevaa seitsemän kuukauden maailman­laajuista kiertuetta varten. Kuva miehestä, jolla oli tatu­ointeja ja lävis­tyksiä, saattoi olla liian groteski Lookin julkais­tavaksi."

Tatuoitu mies, jolla on kummassakin nännissä noin 5 cm pituinen reikä, joista riippuu pari senttiä paksu, kämmenen levyinen metallirengas.