Elämää täynnä oleva lätäkkö muuttuu parkkipaikaksi

13.9.2021

Viime vuoden puolella, elokuun alussa, kävelin hyvin eteläi­sessä Mylly­purossa sijaitsevan tennis­kenttä­keskuksen läpi, ja otin tämän kuvan lätäköstä, joka oli sen reunalla. Se oli mielestäni hyvinkin nätti, pieni esimerkki luonnon voimasta ja moni­muotoi­suudesta, kun siinä oli monia vesi­kasvi­lajeja.

Muutaman neliömetrin alueelle ulottuva ja viitisen senttiä syvä vesilätäkkö, jossa kasvaa kaislikkokasveja, ja jota täyttää kaksi pientä noroa hieman ylempää.

Lätäkkö täyttyy muutamasta vesinorosta, joiden alkulähdettä en nähnyt, mutta jotka tulivat tuolta takana näkyvältä mäeltä. Sää ei ollut mitenkään sateinen, vaan tämä olisi hyvin voinut olla pohjavettä tai vastaavaa; Mustapuro ei ole kovinkaan kaukana, eikä kovinkaan paljoa alempana.

Lätäkössä oli myös tämä jäte-esine, näytti creme bonjour -tyyppisen tuorejuuston purkilta. Siinä oli sisällä jotain omituista. Mietin kaikkia niitä ameeboja ja muita pien­eliöitä, joilla oli aivan taivaalliset elin­olosuhteet!

Muovipurkissa madon muotoisia ruskeita hiukkasia, jonkin sortin levää tai kasvijätettä.

Tänään satuin taas kävelemään samalla alueella. Kiva lampi on korvattu rumalla montulla. Smäš sentter tarvitsee lisää parkki­paikkoja.

Parkkipaikka, kuoppa, soraa, muovipressuja, muoviaitoja.