Hesen churrot

19.10.2021

Hesburger aloitti vissiin tän kuun alussa uuden kampanjan: "Churrot Pehmytillä ja suklaa­kastik­keella, 2 €". Kävin kokei­lemassa niitä tänään, Pasilan Triplan Hesessä.

Kolme taikinatikkua purkillisessa vaniljajäätelöä.

Yllätyin, kun ne olivatkin rapeita, eikä pehmeitä tikkuja, pikemmin keksiä kuin pullaa. Olivat ihan hyviä mutta tuskin hankin toiste, parasta tässä olivat se jäätelö ja se suklaa­kastike. En aiemmin ole niitä livenä nähnyt, videoissa (poik­keuk­setta jenk­kien teke­mis­sä) vain.

Kielellinen huomio: Hese tykkää kutsua pehmeää jäätelöä sanalla pehmyt, kun taas omassa kielen­käytössä ja tyyliin kaik­kialla muualla se on pehmis. En tykkää pehmy­tistä, se kuulostaa vanhah­tavalta ja joltain vie­raalta mur­teelta, liian ylä­tyyli­seltä. Se kuu­lostaa pel­kältä adjek­tii­vilta, niin se sana­kirjan mukaan taitaa ollakkin. Hese myös taivuttaa sitä kummal­lisesti: pehmyt, pehmytillä, kun taas oman intu­itioni sekä Wiki­sana­kirjan (myös eng­lannin­kie­lisen) mukaan se taipuu samoin kuin ohut, ohuella, tai itsel­leni varsin kummal­linen sana airut, airuella. (En tiedä mikä airut edes on, joku kir­kol­lis­juttu tai jotain. Lienee vanha sana.) Hes­burger päättää kui­tenkin tai­vuttaa sitä kuin risti, ristillä, niin kuin se olisi joku uusi laina­sana, jonka perään lykä­tään tai­vu­tusta varten i-vokaali.