Spämmi­merkistö­ongelma

Kävin poistelemassa spämmi­kansiooni kasautuneita sähkö­posteja, vilkai­semassa ne pikaisesti läpi. Suurin osa englanniksi, mukamas kiina­laisilta firmoilta, toivoen tarjous­pyyntöä tai jotain, mutta siellä täällä on jokunen suomeksi oleva viesti. Ääkköset koituvat edelleen ongelmaksi joillekin spämmi­lähettäjille; varsin usein he lahettavat viestinsa korvaten aeaekkoeset perus­merkeilla, toiset taas yrittävät jotakin merkistöä ja epä­onnistuvat, mutta monilla menee hyvin kun oletetaan Windows-1252:n olevan tietyn­lainen oletus. Ainoastaan kiinaa lähettävät spämmerit näyttävät välttyvän merkistö­ongelmilta; useimmat käyttävät GB2312-merkistöä.

Tämä spämmiviesti oli koronan alkuajoilta, lähetettiin 30.4.2020. Siinä meni kyrillinen merkistö (Windows-1251) ja länsi­maisten ääkkösten merkistö (Windows-1252) sekaisin:

Hei!
Mitд sinulle kuuluu tдnддn? ja kuinka Covid-19-juhla on alueellasi? Kerro minulle, jos olet saanut ensimmдisen sдhkцpostiosoitteenni investointiehdotuksen pдivityksestд, koska tдmд on toinen kerta, kun kirjoitan sinulle, ota ystдvдllisesti yhteyttд minuun, jos olet saanut tдmдn sдhkцpostiviestin, koska ensimmдinen sдhkцposti palautettiin toimittamatta.

Huvittavaa ulkoasua lukuun ottamatta tämähän oli kuitenkin ihan luettavissa.