Grafiikkabugi Black Mesassa

11.8.2022

Tykkään Black Mesa -videopelistä (oivallinen Half Life 1:n remake), ja graafisella hienoudellaan se vetelee aivan Source-peli­moottorin rajoja. Koneeni on kylläkin jo hieman vanhahko (ja peli itsekään ei ole yhtä viimeiseen asti optimoitu kuin muut Valven pelit tuppaavat olemaan), joten laitoin grafiikka-asetukset lähes minimiin.

Ihmettelin paljon, mistä ekassa ja tokassa screen­shotissa näkyvä bugi johtuu, ja myös sitä, miten siitä ei löytynyt juurikaan tietoa muualta netistä.

Ruudun keskeltä ilmestyy katsojaa kohti viivoja, jotka eivät itsessään ole tummia mutta muuttavat allaolevan alienimaailman värit tummaksi.

Viivat ovat suurin piirtein jonkin akselin suuntaiset: kun laitan konsolista päälle komennon cl_showpos 1, viivat näkyvät olevan samassa suunnassa kuin silloin, kun kääntymä­kulma (yaw) on nolla (tai 180). Ne kylläkin vaihtavat suuntaa, etenkin Xen-alieni­maailmaan sijoittuvissa kartoissa, mutta eivät paljoa, heiluen edes­takaisin pienen kulman yli.

Aavikon värejä tummentavia ja vaalentavia viivoja on viistosti katsojaa suhteen maan tasolla.

Viivat rajautuvat kanssa pienelle pysty­tilalle: kartasta riippuen voi siirtyä niiden päältä niiden alle. Ensim­mäisessä screen­shotissa (kartalta bm_c4a1b, chapterissä Xen) katson suoraan niiden "lähdettä" kohti; niiden pysty­suuntainen koordi­naatti on suunnilleen 10 000 (parisataa päälle). Toisessa screen­shotissa (kartalta bm_c3a1b, chapterissä "Forget About Freeman!") niiden pysty­koordinaatti on noin −300.

Tässä pienessä videossa näkyy, kuinka viivat liikkuvat:

Varsin mielen­kiintoista on, että viivat häviävät, heti kun ottaa kuvan­kaappauksen pelin sisällä F12-näppäimellä. Nämä kuvat piti ottaa pelin ulko­puolelta, print screen -näppäimellä.

Heti jos video options -valikossa dynamic lights quality -asetuksen muuttaa potatosta lowksi, niin viivat häviävät.

Rauhallinen kohtaus Xenin sinertävässä alieni­maailmassa, jossa on puro ja toisen maailman kasvillisuutta ja takana Black Mesasta tuotua tutkimus­laitteistoa, ilman ylimääräisiä viivoja.

Aavikkoinen kohtaus Black Mesan tutkimus­laitoksen ulkopuolella, silloin kun jenkki­armeija koittaa tappaa pelaajan ohjaajaa päähenkilöä ja portaaleista läpi tullut alieni­armeija koittaa tappaa jenkki­armeijaa; ilman ylimääräisiä viivoja.